Introducció als Arbres d'interès

© Gubiana dels Ports
Els arbres constitueixen una de les més grans manifestacions de la Vida. Els humans els hem associat a diferents valors de la nostra existència, i sovint, als boscos, els hem donat simbolismes culturals, màgics o religiosos. Avui els boscos madurs són el reflex del grau de riquesa, de cultura, i de respecte per la natura d'una societat, i els exemplars monumentals demostren la seva capacitat de respecte pel seu patrimoni natural, i fer-lo perviure per sobre de diferents generacions humanes. Fa milers d'anys, els nostres avantpassats ja respectaven indrets que consideraven sagrats, i eren intocables, més recentment, quan els europeus van arribar a Amèrica del Nord i van vore els boscos de sequoies, i altres meravelles que tenien aquelles terres, van crear els parcs nacionals: per a que les futures generacions puguessen continuar admirant-les, com ells ho podien fer en aquells moments. Avui, milions de persones de tot el nostre planeta es desplacen per vore-les, i constitueixen una de les principals fonts del turisme mundial.

Per altra part, l'excursionisme català sempre s'ha caracteritzat pel seu afany de coneixement del medi, i pel seu respecte cap al patrimoni natural i cultural del nostre país.

Enllaçant en les línies anteriors, des de l'Agrupació Excursionista d'Amposta, hem iniciat una publicació de fitxes d'arbres d'interès, fonamentalment de les nostres comarques, bàsicament entre el Maestrat i el Montsant, però que també podrem incloure exemplars de la resta de les terres catalanes, valencianes i balears o, excepcionalment, exemplars que hem conegut per fora de casa nostra i que considerem extraordinaris. Ens mouen diverses motivacions: per una part donar a conèixer aquests exemplars monumentals que han aconseguit arribar als nostres dies i que aquest coneixement face possible el seu respecte i, per tant, la seua supervivència. 

El títol d'arbres d'interès no ha estat massa aconseguit, perquè dona a entendre que els que no tenen fitxa no tenen cap interès, potser hauria estat millor anomenar-lo d'interès especial.
Amb la publicació de les fotos i mesures es pretén fer un seguiment de la seva evolució. De fet, la idea, en part, va sorgir comprovant les mesures que havíem anotat, o fotografiat, feia 40 ó 50 anys, ens permetien vore com havien canviat, i vam pensar publicar-ho per a que aquest seguiment es continue.

Carrasca del Rivet
Per altra part, els arbres, com a éssers vius que són, i tot i que normalment tenen una vida prou més llarga que la nostra, també acaben morint i, per això, inclourem exemplars que han mort de vellesa, o per accidents, però que van ser importants per algun motiu: com és el cas de la Carrasca del Rivet a Benassal, o el Faig de les Faixes Tancades a Roquetes, o l'Aube de la plaça de l'Aube a Amposta.





A continuació donarem alguns criteris que, de moment, hem establert per a començar a fer el seguiment:

Numeració
Cada exemplar del catàleg constarà d'un primer número que serà el número d'arbre d'interès catalogat i, com es natural, començarà pel número 1 i anirà seguint consecutivament. Aquest ordre és purament d'ordre de publicació.
A continuació del número anterior figurarà un punt, seguit d'un altre número. Aquest número és el que correspon a l'espècie d'arbre que li dona la "Flora Manual dels Països Catalans" d'Oriol de Bolòs, Josep Vigo, Ramon M. Masalles, Josep M. Ninot (3ª edició). Barcelona, 2005. Així, p.e., els roures de fulla menuda portaran el número  1304; els teixos el 79; ...
A continuació del número anterior figurarà un punt, seguit d'un altre número. Aquest número és el número d'ordre de l'espècie que s'ha publicat.
Exemple: l'arbre d'interès que porte el número 6.1304.3 voldrà dir que és el sisè arbre publicat, que és un roure de fulla menuda i que és el tercer roure de fulla menuda que es publica.

Nom
El nom popular amb que es coneix, i si no li coneixem nom popular li posarem un que sigue prou definidor pel lloc on està, o alguna altra característica.

Nom científic
Seguirem el criteri de l'o.c. per a la numeració específica.

Situació
Es dona en base a referències UTM (ETRS 89), tot i això, les primeres fitxes es van donar amb les coordenades geogràfiques del Google Earth.

UTM
Es donarà el reticle UTM de 10 x 10 km.

Terme Municipal (comarca)
En el cas d'arbres situats fora de casa nostra es donaran referències més generals (regió o país).

Altitud
En metres sobre el nivell de la mar.

Descripció
edat: si es considera un exemplar mort, vell, adult o jove.
aspecte: si l'exemplar està mort, malament, poc be, regular o presenta un bon aspecte.

Mides
perímetre de la base:
perímetre a 1,30 m:
alcària:
diàmetre de la capçada:
biomassa:
A continuació de la mesura es posarà entre parèntesi la data en que s'ha efectuat, i es podran posar diferents mides en funció de les dades disponibles i que es podran anar actualitzant. Per a les mesures, seguirem les normes establertes a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya sobre els arbres monumentals.
Moltes vegades les mesures no seran completes, però, com a mínim s'intentarà mesurar el perímetre del tronc a 1,30 m i posar alguna foto datada.

Accés
Es donaran algunes indicacions elementals per accedir a l'arbre descrit a la fitxa. Cal tenir present que amb les dades donades de localització del UTM també es pot vore aquest accés.

Dades d'interès
Es posaran dades que puguen donar informació sobre l'exemplar, o el lloc on està situat.

Oliveres mil·lenàries d'Ulldecona © Santi Martorell


Rafel Balada





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La guineu al nostre territori

Els teixons del nostre territori

Seguint les rastres de la guineu...